€ 365 van € 2.500 opgehaald

 15%
9 donaties in 2 jaren

Help Eran behandelen en herstellen

€ 365 van € 2.500 opgehaald
het verhaal

UPDATE


Vorige week woensdag was de dierenarts weer bij Eran geweest. Eran was toen enorm verbeterd!! En wel zo goed dat hij over lange(re) afstand vervoerd mag worden zonder (groot) risico dat de hoeven (verder) kunnen beschadigen!! Ook werden de pijnstillers stapsgewijs afgebouwd en kijken we hoe het gaat!
Uit het bloedonderzoek is gebleken dat bij Eran GEEN sprake is van Cushing/PPID die het ontstaan van de hoefbevangenheid kan verklaren. Deze uitkomst maakt dat de oorzaak voor de hoefbevangenheid waarschijnlijk in de buikholte ligt en (chronisch) ontstoken darmen zeker ook een rol spelen nog waarschijnlijker.

Gisteren is de dierenarts weer bij Eran geweest. Helaas is hij achteruit gegaan. We doen er nu alles aan om hem volgende week stabiel genoeg te hebben om hem naar de kliniek te kunnen vervoeren zodat zijn buik verder kan worden onderzocht. 


BELEID EN ONDERZOEK


Na recent overleg met de top- chirurg van een gerenommeerde kliniek, die ons al vanaf april heeft bijgestaan en ondersteund in het bepalen van het juiste beleid rond Eran is besloten dat Eran een uitgebreide echografie gaat krijgen van zijn buikholte om te kijken wat daarbinnen loos is. De uitkomsten van dit onderzoek gaan uitmaken wat verder het beleid rond Eran gaat worden. Ze twijfelen er vrijwel niet aan dat er iets in de buikholte aan de hand is bij Eran. 


Zodra Eran de echografie heeft gehad (staat in de planning op 1 juni) en duidelijk is 'hoe nu verder' zal ik weer een update plaatsen. Ook zal dan ik wat meer uitleg geven over wat er precies met Eran aan de hand is. Dat kan ik nu nog niet doen omdat bepaalde informatie nog niet voorhanden is, zoals een echo die nog gemaakt moet worden. 
We kiezen alleen voor een operatie wanneer op voorhand zo goed als zeker is dat de slagingskansen heel hoog zijn. We gaan niet voor de operatie kiezen wanneer er grotere risico's aan een operatie zitten, of dat blijkt dat opereren echt geen optie meer is. 


INSLAPEN


De echo gaat in Eran zijn geval bepalen of wij doorgaan en zo ja, onder welk regime we dat gaan doen, of dat we ervoor kiezen om Eran in te laten slapen. Mocht ervoor worden gekozen om Eran in te laten slapen dan zal zijn lichaam worden onderzocht om duidelijkheid te krijgen over wat er pecies mis was. En zal zijn lichaam na dit onderzoek worden gecremeerd. Ook aan deze route zijn hoge, maar wel noodzakelijke kosten verbonden.


KOSTEN


De teller qua kosten gaat tot nu toe al boven de tweeduizend euro. En we verwachten nog minimaal drieduizend euro kosten te maken in het geval Eran geopereerd wordt. Wanneer Eran niet wordt geopereerd verwachten we nog minimaal 1.500 euro kosten te maken. 

Voor de donateurs komt een kostenverantwoording beschikbaar. Ook is GetFunded op de hoogte van waar de gelden aan besteedt worden die we met deze crowdfunding gedoneerd krijgen. 


CONCLUSIE

Uiteraard gaan wij ervoor om Eran te laten behandelen, maar daar kiezen we echt allen voor wanneer het eerlijk is naar Eran toe. Ons staat een spannende week te wachten waarin we de noodzakelijke duidelijkheid gaan krijgen.
Helpen jullie mee om Eran te helpen? Onze dank voor jullie begrip en steun is zeer groot <3



EINDE UPDATE



UPDATE



De dierenarts is gister bij Eran geweest en hij vond Eran ENORM GOED VOORUIT GEGAAN!!! Hij had niet verwacht dat Eran zo'n grote sprong vooruit gemaakt zou hebben de afgelopen week!! De rechter voorhoef lijkt nu helemaal goed en de linker voorhoef heeft nog wel wat activiteit. 

Eran in laten slapen is voorlopig van de baan!! Wat een mooie overwinning en dat in een week tijd!! 

Wij zijn uiteraard heel dankbaar dat onze keuze voor Eran om hem op de nieuwe plek zetten zo goed uitpakt! Wij zijn heel, heel dankbaar dat zoveel mensen ons en Eran steunen in zijn herstel en dit mogelijk maken voor hem.

Het beleid zoals in de vorige update is beschreven gaat komende week worden voortgezet. Alleen de tranquigel is gestopt. De overige medicatie blijft ook de komende week op dezelfde dosis. 

Van de stalhoudster horen we dat Eran iedere dag vrolijker wordt en we krijgen foto's en filmpjes waarop een steeds blijer en gelukkiger paard te zien is. Zo fijn! Wanneer we er zelf zijn zien we uiteraard ook zijn vooruitgang. Maar we zien ook dat Eran er nog lang niet is en dat onderkent de dierenarts ook. Er kan nog vanalles gebeuren en nogsteeds duurt het maanden voor we weten of Eran er echt door is. Hoe Eran zich mentaal voelt telt voor ons het zwaarste. Dat bepaalt ook de lijdensdruk bij hem en hoe hij in zijn vel zit. 

Over het verschil in kanteling van het hoefbeen tussen beide keren dat er röntgenfoto's van de hoeven zijn gemaakt heb ik wat vragen gehad en zijn er wat onduidelijkheden. Om alles duidelijk uit te kunnen leggen geef ik ook wat achtergrondinformatie over hoe een kanteling van het hoefbeen tijdens hoefbevangenheid op kan treden.

Een hoefbeen dat eenmaal gekanteld is kan nooit 'terugkantelen' of 'herstellen'. De kanteling is blijvend en helaas voor altijd. De kanteling kan wel toenemen bij weer een fase van zodanige hoefbevangenheid dat het hoefbeen kan kantelen. De oorzaak dat een hoefbeen kantelt is altijd overmatige beweging van het paard tijdens de acute fase van de hoefbevangenheid. Een paard dat in de acute fase van de hoefbevangenheid verkeert moet daarom zo minimaal als mogelijk bewegen om te voorkomen dat het hoefbeen (verder) gaat kantelen.

Het verschil in kanteling van het hoefbeen van de voorhoeven tussen beide keren dat van de voorhoeven röntgenfoto's zijn gemaakt is als volgt te verklaren en ook hetgeen de dierenarts mij daarover heeft uitgelegd: Er zijn verschillende meetmethodes om de mate van kanteling van het hoefbeen te bepalen. De ene methode is nauwkeuriger dan de andere. De meest recente foto's en meetmethode zijn de meest exacte en meest accurate die er beschikbaar is, zo vertelde de dierenarts. Daarom kwalificeert hij de laatste foto's als de meest betrouwbare meting om mate van hoefbeenkanteling bij Eran vast te kunnen stellen. 


Ook de komende week mag Eran niet meer bewegen dan vorige week. Hij moet 24/7 op het afgezette stukje van de paddock blijven staan. Wanneer hij te actief en te beweeglijk wordt naar ons idee dan overleggen we met de dierenarts of de pijnmedicatie wat omlaag mag zodat Eran zich rustiger houdt om hem tegen zichzelf te beschermen. 
De hoeven hebben tijd nodig om vanbinnen weer sterk en stabiel te worden en zo het hoefbeen op hun plek te houden. Wanneer Eran teveel beweegt dan wordt het herstelproces binnenin de hoef verstoord en treedt daardoor minder tot geen herstel op en blijft Eran in de acute fase van de bevangenheid. Zolang Eran in de acute fase van de hoefbevangenheid blijft zal de kans dat het hoefbeen verder gaat kantelen aanwezig blijven.

We willen juist dat de hoef gaat herstellen en zo goed mogelijk de kans krijgt om te kunnen herstellen. Vandaar dat de dierenarts voor het omschreven beleid kiest bij Eran.


EINDE UPDATE






UPDATE:



Eran is 4 mei naar een tijdelijke stal gebracht. Dit ter overbrugging tot hij sterk genoeg is om de reis naar het revalidatiestalletje aan te kunnen. Hij was op 4 mei in onvoldoende conditie om een lange reis te kunnen maken, vandaar dat we voor deze tussenoplossing hebben gekozen. Om Eran rust te gunnen post ik even geen foto's die recent zijn, omdat mogelijk de locatie daardoor (breed) bekend kan worden en dat willen wij nu echt even voorkomen. Ik hoop hiervoor op jullie begrip.

Onder andere is Eran ernstig hoefbevangen geraakt door teveel aan gifstoffen die in de bloedbaan zijn gekomen en zijn gaan stapelen in de haarvaten in de hoeven. Over het hoe en waarom kan ik om juridische redenen in het openbaar voorlopig niks zeggen.


Op 5 mei in de ochtend is de vaste dierenarts van de stal waar Eran nu staat geweest. Die dierenarts heeft Eran onderzocht en röntgenfoto's van de voorhoeven gemaakt. Tot onze blijdschap was te zien dat de hoefbeenderen van de voorhoeven ondanks de reis NIET verder zijn gekanteld en/of gezakt. Het is zelfs zo dat de hoefbeenderen per hoefbeen gemiddeld 2 graden MINDER zijn gekanteld dan op de foto's die door de andere dierenarts gemaakt zijn te zien is. Deze uitkomst geeft nog meer hoop dat Eran goed gaat herstellen van deze ziekteperiode. 

De dierenarts heeft een behandelplan voor de komende week gemaakt. Volende week komt de dierenarts weer langs om Eran te beoordelen en dan horen we hoe het verder gaat. 


Het behandelplan voor komende week/7 dagen zal ik kort even opnoemen.




Voer: 

Onbeperkt natgemaakt hooi geschikt voor hoefbevangen paarden (is geanalyseerd). Dit hooi is voor Eran geschikt om onbeperkt aan te bieden. Onbeperkt ruwvoer vindt de dierenarts noodzakelijk om de maag en darmen goed te krijgen en te houden. Het eiwitgehalte is ruim voldoende hoog genoeg, waardoor aanvullend een eiwitbron als voeding aanbieden niet (meer) hoeft.

PAVO Vital als balancer/aanvullende brok. Voor dit voer is gekozen omdat er geen dingen inzitten die Eran niet mag hebben. Er zit ondermeer een hoog gehalte biotine in, dit is voor Eran essentieel om de hoeven optimaal te ondersteunen in herstellen van de hoefbevangenheid. De overige samenstelling en vitamine- en mineralen zijn het best passende beschikbare aanvullende voer voor Eran. 





Verzorging en verblijf:

Eran staat 24/7 in een eigen paddock met zand dat nat wordt gehouden om de hoeven te koelen. Daarnaast vormt het zand naar hoe Eran het meest comfortabel staat en dat helpt tegen de pijn en bevordert het herstel zo optimaal als mogelijk. 

Hij krijgt in netten het natgemaakte hooi tot zijn beschikking en zo vaak als nodig de medicijnen en het aanvullende voer. 

Tegen de regen en de wind heeft Eran een regendeken op met een onderdeken wanneer dat nodig is. Dit is vanwege zijn gevoelige longen noodzakelijk en omdat hij te ziek is om zichzelf zonder deken goed genoeg warm te houden.

Het 24/7 buiten staan heeft als bijkomend voordeel dat Eran zo min mogelijk stof inademt of binnen krijgt. Door het natmaken van het hooi is bij het eten van hooi het inademen van stof minimaal waardoor de longen zo minimaal als mogelijk worden belast.

De afstand tussen zijn stal en de paddock is voor nu te groot om 2 keer per dag af te leggen. Zijn hoeven zijn te pijnlijk op het moment om die belasting aan te kunnen. Absolute rust en minimaal als mogelijke belasting op de hoeven is essentieel om de hoeven te kunnen laten herstellen.

Eran staat 24/7 in een eigen afgezet stuk paddock met een aantal andere paardjes samen maar dan wel gescheiden buiten zodat hij ook in de nacht sociaal contact heeft met soortgenoten. Overdag staan er nog wat meer paarden om hem heen. Hij stond vanaf dat hij buiten stond op 5 mei meteen al vrienden te maken en kan vanwege de relatief lage afrastering goed vozen en sociaal doen met de andere paarden. 





Medicatie:


Eran krijgt Butagran/Buut als pijnstiller. Deze pijnstiller kan irritatie/ontsteking aan maag en/of darmen geven. Deze pijnstiller wordt gestopt zodra de pijn daarvoor voldoende is afgenomen. 

Om de maag met name te beschermen tegen het risico op ontsteking krijgt Eran een maagbeschermer, Gastrogard.

Als bloedverdunner om de afvoer van de in de hoeven opgehoopte afvalstoffen beter weg te krijgen krijgt Eran Ascal/Carbasalaatcalcium

Om de bloedvaatjes in de hoeven wat wijder te maken zodat de afvalstoffen beter uit de hoeven weg kunnen krijgt Eran Tranquigel
 


Hoe verder:


Wanneer volgende week de dierenarts weer is geweest zal ik weer een update posten en met jullie delen wat dan het beleid rond Eran wordt. 

Wij willen jullie enorm bedanken voor de donaties die jullie Eran gunnen. Daardoor kunnen wij hem het best mogelijke bieden om goed van deze ziekteperiode te herstellen. 


Op 5 mei in de ochtend liep Eran al een stuk beter op het harde dan aan het einde van de middag op 4 mei toen we op de stal aankwamen. Op het zand beweegt Eran iedere dag weer een beetje minder pijnlijk en wil hij zelfs al spelen met de andere paardjes. Om hem te beschermen zorgen we ervoor dat hij zich niet te druk kan maken.

Dat hij zo vrolijk is en dagelijks vooruit gaat wat de belastbaarheid van de hoeven betreft geeft goede hoop dat we op de juiste weg zijn, maar we zijn er nog lang niet. Het gaat minimaal nog 3 maanden duren voor Eran echt hersteld is, als het al gaat lukken om hem erdoor te krijgen. 

Wanneer de intensieve behandeling onvoldoende aanslaat en Eran zo veel pijn blijft houden, dan gaan we uiteraard niet tegen beter weten in door met behandelen. De nu betrokken dierenarts is heel duidelijk geweest daarin. In het belang van Eran sta ik daarom ook volledig achter dat standpunt.


Over wat er voor de verhuizing naar de huidige stal is gebeurd kan ik om juridische redenen niks in het openbaar zeggen. Het belangrijkste is dat Eran zich nu in de juiste situatie en omstandigheden bevindt en wordt verzorgd, die hem de beste kansen op herstel geven. 


Sinds Eran op de nieuwe plek staat is hij enorm opgeleefd en een vrolijk en blij paardje. Hij is wel nog echt ziek en de komende tijd blijft het echt nog wel spannend of hij het gaat halen.



Uit het diepste van mijn/ons hart willen wij iedereen bedanken die achter ons staat en voor het wonder heeft gezorgd dat Eran deze kans nog mag krijgen. 


EINDE UPDATE



Eran is een fjord van net 13 jaar. 


Ons leven begon 13 jaar geleden samen toen ik in een zorghotel herstelde van operaties en Eran als veulen met zijn moeder in de weide naast mijn kamer liep. 

We voelden meteen dat we tot elkaar aangetrokken waren. Een sterke band tussen ons begon te vormen. Eran heeft mij toen door een moeilijke periode geholpen. 

Ongeveer 3.5 jaar later kreeg ik Eran van vrienden. Wij waren weer samen en ons avontuur kon beginnen. Maar niets was minder waar. Eran was ernstig ziek, en nu was het mijn beurt om er voor hem te zijn. Eran heeft toendertijd een aantal ernstige dingen ternauwernood overleefd en zou altijd een paard blijven dat gemakkelijk weer een terugval zou kunnen krijgen. 

Eran kreeg in de jaren daarna een aantal terugvallen die op zichzelf best ingrijpend waren, maar ook deze doorstond hij sterk en trots. 

Een aantal jaren ging het goed met Eran. Hij genoot met zijn vriendjes op de weide en kon lekker paard zijn. 

Helaas is het geluk hem niet gegund en is hij ook nu weer ernstig ziek geworden. Hij wordt intensief door de dierenarts behandeld, maar het is onduidelijk hoe Eran zal herstellen, als hij al zal kunnen herstellen. 

Wij willen Eran de allerbeste kansen geven, maar de kosten zijn zo hoog dat wij in financiele problemen dreigen te komen. Om Eran de beste kans op herstel te bieden willen wij hem naast een intensief medisch traject ook een traject op een revalidatiestal gaan bieden. Dit is om hem optimaal de kans te geven om ook deze ziekteperiode te kunnen overwinnen. 

Willen jullie ons helpen om Eran te kunnen helpen? Onze dank is groot. 

Over de campagne
Beheerder:
Gwen Deijmann
Gestart op:
27 April 2021
Gecontroleerd
Meer foto's
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie